"Kaikki tai ei mitään"

             
Usein luokittelemme itsemme tietyn tyyppisiksi vain sen perusteella, mitä olemme joskus jossain tilanteessa ollut tai mitä  joku on meistä joskus sanonut. Luomme usein päähämme mielikuvia millaisia meidän tulisi olla tai mitä joku muu saattaa meidän ajatella olevan ja yritämme väkisin pitää sitä mielikuvaa yllä ja elää sen mukaisesti. Kuulemme usein meille sanottavan "nokun sä nyt oot tollanen..." tai sä nyt varmasti oot hyvä tässä". Silloin tulee tarve oikeasti näyttää, että on toisten odotusten mukainen.

Minulle on usein sanottu, että "kun sä nyt oot tollanen kaikki tai ei mitään ihminen". Ehkä olenkin... Tai mitä jos en olekaan? Mitä jos olen joskus jossain tilanteessa ollut? Mitä jos en oikeasti haluaisi olla, mutta nyt se ajattelutapa on vain jäänyt päälle. Tottakai tuo ajattelumalli on joissain asioissa hyvä. Niin siis silloin kun jaksat valita sen "kaikki" vaihtoehdon. Eli jaksat painaa koko ajan satalasissa niin, että vain silloin kun olet tehnyt sen kaiken täydellisesti ja suoriutunut päivästä, viikosta, kuukaudesta tai elämästä hyvin niin, että voit uskoa toisten olevan tyytyväisiä, mutta oletko itse kuitenkaan koskaan?.... hetkellisesti, ehkä.

 Kuinkas käy sitten kun et enään jaksakaan valita sitä "kaikki" vaihtoehtoa? Tilallehan jää "ei mitään". Normaaliin tapaasi olet taas suunnitellut päiväsi kulun jo etukäteen edellisenä päivänä valmiiksi ja tiedät, että siitä nyt sitten suoriudutaan niinkuin tästäkin päivästä eli täydellisesti. Kuitenkin käy niin, ettet vain jaksakaan tehdä sitä yhtä rinnallevetosarjaa salilla niin hyvin kuin yleensä. Kaikki on pilalla, voit lähteä salilta pois kokonaan ei tästä kuitenkaan mitään tule. Olet päättänyt, että et syö päivän aikana laisinkaan herkkuja ja tietysti olet ruokailusikin suunnitellut viimmeistään edellisenä iltana jo valmiiksi. Syötkin yhden karkin kaupan maistiaisista. Kaikki on pilalla, hae kaupasta kolme levyä suklaata ja ahmi ne kerralla. Et jaksakkaan tehdä yhtä kouluhommaa niin täydellisesti kuin aina ennen, mitä väliä sitten niilläkään enää kaikki on pilalla, älä tee enää ollenkaan. Olet perjantaina niin väsynyt ettet jaksakkaan mennä tavalliseen tapaan ulos virkistäytymään lepopäivänä, nyt sekin on pilalla älä mene koko viikonloppuna ulos ettei kukaan vaan näe miten olet perjantaina epäonnistunut elämässä. Yrität sitten ensiviikolla uudestaan, maanantaihan on aina hyvä päivä aloittaa. No sitten kuitenkin epäonnistuit maanantainakin jossain asettamassasi standardissa. Viikko on pilalla, annetaan nyt loppuviikonkin mennä ihan plörinäksi ja yritetään uudelleen ensi maanantaina.

 Vaatimuksesi itseäsi kohtaan nousevat jokaisen "epäonnistumisen" jälkeen. Eihän se ole loogista? Silloinhan itselleen asettaa tehtäviä, joissa kuitenkin tulee epäonnistumaan. Tätäkö elämän pitäisi olla? Tietysti jokainen varmasti jaksaa kontrolloida itseään ja valita sen "kaikki" vaihtoehdon, mutta ei ikuisesti. Kukaan ei jaksa suoriutua ikuisesti. Elämä ei ole suoritus, sitä ei suoriteta vaan se eletään.

 Mitä, jos kokeilisit luopua "kaikki tai ei mitään" ajattelusta ennenkö jäljellä tosiaan on vain se "ei mitään". Lopeta ajattelemasta, että olet tietynlainen tai että et voisi olla toisenlainen. Aina voi muuttaa ja kehittää itseään. Tottakai aina jostakin uskomuksesta tai ajattelumallista luopuminen pelottaa. Silloin ei tiedä mitä tulee ja epävarmuushan on kamalan pelottavaa ja johtaa varmasti kontrollin menettämiseen. Sittenhän sinusta tulee ihme hulttio, eikä kukaan enää kehu sinua tai odota sinulta hyviä suorituksia sanomalla "nokun sä nyt oot tommonen..." Ei, se ei tarkoita sitä. Parhaassa tapauksessa voit, vaikka oppia nauttimaan elämästä.

Välillä on ihan hyvä ottaa taukoa turhasta suunnittelusta ja tehdä sitä mitä itse oikeasti haluat, ei sitä mitä muut odottavat sinun tekevän tai sitä mitä teit viimeviikolla tismalleen samaan aikaan, koska se kuuluu sinun kellon tarkkaan suunnitelmaasi. Pienen hellittämisen myötä saatat saada enemmän ihmisiä ympärillesi ja huomata, että maailmassa on paljon muutakin tärkeämpää kuin sinun kellontarkka viikkoaikataulu ja suunnitelmat. Tietysti on hyvä olla rutiineja, mutta älä anna niiden hallita elämääsi.

Saga

Kommentit

Suositut tekstit